Duizend Speldenprikken

Tentoonstelling
Textielgroep StiQS

Over ‘Duizend Speldenprikken’ een tentoonstelling van StiQS

StiQS is een groep van 8 kunstenaars, die textiel als hun medium hebben gekozen lang voor het (weer) in het middelpunt van de kunstwereld kwam te staan. Textiel werd na de jaren ’60 van de vorige eeuw waarin het experiment hoogtij vierde verbannen uit de kunstwereld als té ambachtelijk om KUNST te (kunnen) zijn. Reeds rond 2000 kantelde dat idee voorzichtig en inmiddels kijken we er niet meer van op als textiel werk ook in musea als kunst gepresenteerd wordt.
Daarbij wordt vaak uitgegaan van traditionele technieken, maar is deze traditie in het visuele beeld losgelaten. Daardoor staan deze textiele werken volkomen in deze tijd. Datzelfde kan gezegd worden van het werk van de leden van StiQS dat in de Koperen Knop te zien zal zijn.
Als medium heeft textiel een aantal unieke eigenschappen, waarvan kunstenaars gebruik kunnen maken: de vele technieken waarmee je textiel kunt bewerken, de gelaagdheid van beeld en steken en de tactiliteit, de aaibaarheid. Deze tactiliteit verbergt de subtiel kritische noot, die de kunstenaars soms in hun werk leggen, waardoor deze wordt tot speldenprik. Het vereist tijd en geduld van de toeschouwer om deze speldenprikken te kunnen lezen en duiden.
Tijd, geduld en de duizend speldenprikken die ook nodig zijn om deze werken te maken. Textielkunst kan immers met recht slow art genoemd worden.
De tentoonstelling zal te zien zijn in de Koperen Knop in het voorjaar van 2020.

Duizend Speldenprikken

5 maart t/m 18 april 2020
Koperen Knop

Astrid Streng Duizend Speldenprikken