Over de expositie ZilverstiQSel

In het najaar van 2022 begonnen de leden van kunstenaars-collectief StiQS met een nieuw avontuur. Normaal is textiel het medium van hun kunst. Textiel is zacht, tactiel, soepel, teer en kwetsbaar. Daarbij is het slap en vormt zich niet zonder kunstgrepen (plooien, ribben, verharden of een steunmateriaal als ijzerdraad) tot een waarlijk ruimtelijke vorm.
Nu onderzocht StiQS een heel ander materiaal. Metaal is hard, glanzend, maar toch ook wel tactiel. Het zal duidelijk zijn dat zo’n heel ander materiaal compleet nieuwe uitdagingen bracht: knippen werd vervangen door zagen, borduren door walsen en hameren, en onze naald door een spijker of boor.
De ervaren edelsmid Pauline Barendse gaf in drie lessen een kleine inkijk in metaal-bewerken. Eén van die lessen vond plaats in het zilveratelier van het Zilvermuseum. Daarna zochten de kunstenaars zelf verder hun weg met de hier getoonde sieraden als eindresultaat. Natuurlijk kunnen textielkunstenaars met hun beperkte (materiaal)kennis niet concurreren met goed opgeleide zilver- en edelsmeden. Maar wel kunnen ze hun eigen interpretatie geven van het materiaal en proberen een brug te slaan tussen de twee werelden die in deze tentoonstelling centraal staan: textiel en metaal.

De expositie is verlengd tot en met 23 juni

Zilvermuseum Schoonhoven
dinsdag tot en met zondag
11-17 uur