2018: een bewogen jaar voor StiQS

We verloren onze Nelly, die op 2 augustus overleed na vele jaren ziek te zijn geweest. Ze was een lieve collega, die artistiek vele ideeën had en uitvoerde. Ze zal nog vaak in onze gedachten zijn.

We vierden in de snikhitte Marga’s verjaardag.

Ulrike heeft StiQS na lang wikken en wegen verlaten. We wensen haar natuurlijk alle goeds voor de toekomst en weten zeker dat we elkaar nog vaak tegen zullen komen.

StiQS

We vroegen Klara van Langevelde om onze groep te komen versterken en tot onze grote vreugde zei zij JA!

In December hadden we onze laatste les van Isabel Ferrand. Ze vroeg ons zakdoeken te maken. Leuke opdracht die leidde tot een veelheid van kleine werkjes, die we haar met veel liefde kado hebben gedaan.

Stiqs laatste les Isabel Ferrand

Het werk dat we maakten met Isabel als coach zal in november en december 2019 te zien zijn in High Five Galery in Baarle Nassau.

In januari beginnen we met een nieuwe ronde lessen onder leiding van Marielle van den Bergh. Zij zal ons coachen tot aan het Textielfestival in 2020.

Marga heeft de lessen van Isabel Ferrand samengevat in het volgende heel persoonlijke verhaal:

Zaterdag heb ik mijn zakdoek laten zien met een doolhof er in geborduurd.Ik had er nog wat bij willen vertellen maar dat kwam er niet van.
Misschien vinden jullie het leuk om het toch nog even te horen.

De definitie van een doolhof is een stelsel van paden die langs omwegen naar het doel leiden. Soms moet in een doolhof een pad meerdere keren vanuit verschillende richtingen worden gelopen om de route te volbrengen. Het stelt je dus steeds de keuze welk pad zal ik volgen. Op een plattegrond is de tekening vaak duidelijk te herkennen maar degene die in het doolhof loopt, kan dit meestal niet overzien. Vanuit een uitkijkpunt zoals bv. een uitkijktoren, kun je het ontwerp wél bekijken.

Deze definitie van een doolhof is wat mij betreft een metafoor voor de werkwijze die ik de afgelopen jaren door Isabelle aangereikt heb gekregen. Zij heeft ons gevraagd om objecten te onderzoeken en daar een archief van aan te leggen die je als inspiratiebron voor je werk kunt gebruiken. Volgens deze “paden” kreeg ik nieuwe perspectieven en kwam ik tot andere resultaten dan het uitgangspunt waar ik mee begon.

Het doolhof was één van mijn resultaten die ontsproten uit mijn mindmap “wegenkaarten”. Verder dan een paar ideeën ben ik niet gekomen. Maar bij deze eindopdracht kwam alles weer bij elkaar. Een doolhof in een zakdoek. Omwegen die naar een doel leiden….

De 8 paden die naar het doolhof leiden zijn:
– onderzoek
– mapping the object
– vaardigheden en strategieën
– reflecteren op eigen creatief proces
– inspiratiebronnen en methoden
– being in the world
– wonder van alledaagse dingen
– perspectieven

Tot slot blijkt het altijd weer leuk om te zien hoe verschillend we zijn.

StiQS